Реклама
Вирално

Овој зеленчук што постојано го конзумираме не е толку здрав – полн е со пестициди, предизвикува рак, а го јадеме пречесто

Реклама

Овој зеленчук иако содржи витамини и минерали, сепак според неговиот хемиски индекс не е толку добар.


Начинот на кој компирите се подготвуваат игра голема улога во нивниот здравствен придонес. Во еден случај тие ќе бидат извор на влакна кои се борат против холестеролот, дијабетесот и ракот. Во другиот ќе бидат сигурен пат до заболување.

Воопшто не се диетална намирница

Научниците од Харвард го анализирале влијанието на компирот врз дебелеењето и за таа цел собрале 120.000 учесници. Резултатите од истражувањето покажуваат дека лицата кои јаделе по една порција компир повеќе, независно од начинот на подготовка, добиле 1,5 килограми повеќе од од оние кои јаделе само една. Бројката само расте ако се смета влијанието на пржените компири.

Маркетинг

Содржи токсини

Кога ќе се изложат на светлина, развиваат нешто што се нарекува глиакоалколоиди, кои се претвораат во токсин кога се конзумираат. Можете да забележите како под кората имаат зелени дамки. За жал, и без зелените дамки тие постојат. Тие можат да ги оштетат органите за варење и да вилијаат на воспалителна болест кај цревата. За да го намалите влијанието на овој токсин, важно е на де го изложувате компирот на сонце. Може да го излупите пред конзумирање зошто околу 70 проценти од гликоалкалоидоите се наоѓаат во кората. Сепак, кората содржи најмногу од споменатите влакна кои се исклучително добри за здраво варење.

Пржениот компир предизвикува рак

Се работи за веројатно најпопуларното јадење на светот, но истражувачите објаснија дека пржењето на храната создава слоеви во храната кои може да предизвикаат рак, како алриламидот во помфритот. Оваа хемикалија е канцерогена.

Маркетинг
ФОТО: davigel.fr

Од сето тоа истражувачите до денес потврдија и дека лицата кои јадат пржени компири два или повеќе пати неделено, имаат 2 пати повеќе шанси да починат порано, независно од причините, од оние кои таа намирница воопшто не ја јадат.

Компирот успешно го повишува нивото на шеќер во крвта

Експертите советуваат умерена конзумација на компири зошто брзо се варат и го креваат нивото на шеќер во крвта, а брзо после оваа реакција вие сте повторно гладни. Токму тоа може да дојде до прејадување, дијабетес и болести на срцето.

Полни со пестициди

Според податоците, најмалку 35 различни пестициди се наоѓаат во обичниот компир. За 6 од нив се знае дека се канцерогени, 12 си поигруваат со хормоните, 7 се неуротоксични, а 6 може да имаат сериозни последици врз репродуктивното здравје.
Компирите се прскаат три пати, додека растат, пред берба и откако ќе се ископаат. Оттука е јасно дека таквите работи наталожени на компирот едноставно не можат да се измијат со вода.

Поврзано

Back to top button