ОВИЕ НАМИРНИЦИ ИМААТ најдолг рок на траење: Некои можат да траат со години! Добро е да знаете ако дојдете до КАРАНТИН!
Има голем интерес за долговечност на намирниците особено кај луѓето кои се подготвени да не се случи голема катастрофа.
Прифаќајќи ја идејата за цел живот, тие разменуваат мислења за колекцијата на особено долготрајна храна. Сепак, не треба да се грижите за судниот ден за да ги видите придобивките од складирање работи што ќе можете да ги јадете со текот на времето.
Многу видови храна, вклучително и свежа и сушена храна, се познати по нивната долговечност.Во сите случаи, проценетиот рок на траење е за храна складирана на собна температура или малку поладна – а не во фрижидер или замрзнувач.
Компири, рок на употреба: 2 до 5 недели,Ако се чува на ладно, суво и темно место, златните, црвените и компирите ќе траат две до три недели. Поголем бел или црвен компир може да трае три до пет недели. Слаткиот компир има приближно ист рок на траење. Но, не чувајте го веднаш до кромидот: секое ослободува гасови и влага што предизвикуваат другиот да се распаѓа побрзо.
Кромид. Рок на употреба: 1 до 2 месециКако и со компирите, чувајте го на ладно, суво и темно место.
Кикирики.Рок на употреба: 1 до 2 месеци.Кикириките во нивната школка, особено кога се чуваат во ладни и суви услови, можат да стојат во оставата два месеци.
Тиква, рок на употреба: 1 до 3 месеци.Различни типови зимска тиква со дебела кожа – вклучително и путер, шпагети – се едни од најтрајните зеленчуци.
Јаболка.Рок на употреба: 5 дена до 6 месеци.Јаболкото чувано во овошен сад на собна температура обично трае пет до седум дена. Меѓутоа, кога се чуваат на влажно место на -1 ° C до -4 ° C, тие можат да останат крцкави и свежи до шест месеци
Чај, рок на употреба: 6 до 12 месеци.Сувите лисја од чај, или во кесички со чај (во неотворена кутија), лесно можат да издржат една година или повеќе ако не се изложени на влага. Чајот, сепак, обично го губи својот вкус со текот на времето.