Вкусни се, богати со микро и макронутриенти, создадени за деновите кога се пости.
За највкусните посни плескавици од зеленчук потребно ви е:
400 грама компири
250 грама моркови
150 грама шампињони
1 кришка стар леб
вода
сол, бибер, зачини по вкус
1 гавица кромид
1 чешне лук
1 лажица црвен пипер
малку брашно или презла
пасиран домат или сос од домат
Подготовка:
1. Во чинија издробете го лебот, прелијте го со вода, измешајте и оставете го да отстои и да ја впие водата.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
2. Излупете ги морковите и компирите и ставете ги да се варат додека не омекнат.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
3. Додека се варат морковите и компирите, измијте ги и изрендајте ги печурките.
Исечканиот кромид и лукот ставете ги кaј печурките.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
4. Изрендајте го сварениот зеленчук.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
5. Во поголем сад измешајте ги ренданиот морков, компирот со смесата од печурки и кромид.
На сето тоа додадете го лебот од кој ќе го исцедите вишокот вода.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
6. Сите состојки убаво измесете ги да станат што покомпактни, а потоа формирајте плескавици.
Секоја плескавица извалкајте је во презла, за да не се распадне при печењето.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
7. Загрејте ја рерната на 200 степени.
Наредете ги плескавиците во тепсија обложена со хартија за печење.
Печете ги додека не поруменат од едната страна, свртете ги и печете од другата страна уште 5-8 минути.
Кога ќе се изладат плескавиците премачкајте ги со доматен сос од двете страни, за да не се исушат.
ФОТО: Принтскрин / You Tube
https://www.youtube.com/watch?v=_hUQ27KvdKI&ab_channel=UradiSama-Idejezakreativce