Вирално

Може да спречиме короната да дојде до белите дробови: Еве како да го исфрлите од организмот пред да биде доцна

Advertisement

Коронавирусот може да се исфрли од организмот пред да направи голема штета и да предизвика тешко воспаление на белите дробови, тврди група сериозни европски научници.

Advertisement

Резултатите од истражувањата кои ги спроведоа германските експерти од универзитетската болница во Берлин и лекарите од неколку европски клиники покажаа дека процентот на конзумирање на одредени намирници директно влијае на намалувањето на стапката на смртност од ковид-19. Тоа е, како што утврдија, директно поврзано со киселоста на организмот (рН вредноста), односно колку е поголема алкалноста (помала киселоста) организмот подобро одговара на присуството на короната и многу поретко доаѓа до тешки клинички слики, пред се воспалување на белите дробови.

Берлинските експерти истражувале колку просечно одредени намирници се конзумираат во одредени европски земји и потоа тоа го споредувале со стапката на смртност од коронавирусот. Се докажало дека луѓето помалку умирале во земјите во кои го голема мерка се конзумирала традиционална, ферментирана храна (кисели краставички, кисела зелка и слични намирници, зошто тие, иако на прв поглед делува спротивно, ја намалуваат киселоста).

За тестирање на хипотезата тимот користел информации од европската база на податоци за потрошувачката на храна на Европската агенција за безбедноста на храна (ЕФСА) за проценка на потрошувачката на различни намирници според земјите, вклучувајќи зеленчук, млеко, јогурт, кисело млеко и закиселен, односно мариниран зеленчук. Од сие разгледувани варијабли, како што ги нарекуваат, само ферментираниот зеленчува имал значајно влијание на стапката на смртност во земјата.

Advertisement

Напоредно, се појавија и други истражувања кои го доведуваат во врска конзумирањето на алкални (базни) намирници и короната. Во еден од нив се констатира дека pH вредноста на коронавирусот варира од 5,5 до 8,5 и дека за елиминирање на вирусот од организмот, односно спречување да се манифестира на најлош можен начин, потребно е да се конзумира алкална храна која има повисока pH вредност во однос на нивото на киселост на вирусот. Тоа се намирници кои ни се лесно достапни и не се скапи.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Advertisement

Поврзано

New Ad
Back to top button