Македонците обожаваат да ја јадат оваа храна, но еве што советуваат нутриционистите
На дневното мени на луѓе во Македонија се наоѓаат храна која е ризнича за здравјето, но и оние што само го задоволуваат чувството за вкус.
Како јадете, тоа е вашето здравје! Има многу вистина за ова. Како и да е, многу на дневна основа го губат вниманието како и колку храната влијае на нивното тело, правејќи погрешни избори за кои тие стануваат свесни само кога телото реагира.
Јадеме, но не и здраво:
Подварак.Омиленото јадење на многу наши луѓе е сосема погрешен избор затоа што е полн со маснотии . Покрај тоа, подварокот обично се готви со месо, поради што е тешко да се вари и е тежок товар за стомакот.
Сарма.Сите витамини и минерали се уништуваат за време на подготовката. Сармата е многу вкусна, но во основа кога ја јадеме, внесуваме многу калории и ништо повеќе, објаснува нутриционистот.
Сè што е од пекарницата. Поради начинот на живот и недостатокот на пари, многу пекари се првиот избор за скоро сите оброци во текот на денот.
Масни сирења.Прекумерните масни сирења можат да предизвикаат главоболки без луѓето дури и да ја знаат нивната причина. Далеку подобри алтернативи се младите и растителни сирења, препорачува нутриционистот.
Пржена и печена храна. Подготовката ги уништува сите здрави и хранливи состојки и товар на нездрави масти. Нутриционистот додава дека маслото е релативно здраво решение, но само доколку се консумира во умерени количини.
Фото: Shutterstock