Конзервата туна е најстрашното нешто за здравјето – содржи состојка што ги разорува цревата!
Тим од американски доктори ја анализираа содржината на конзервите од пченка, туна и пилешко
Ако сте љубител на конзервирана туна, мора веднаш да престанете да ја јадете, истражувањата покажаа дека е опасна за здравјето на луѓето. Конзервите со туна содржат стотици пати повеќе цинк од дозволеното, што секако е штетно за нашиот организам, стои во една студијата спроведена на универзитетот Бингамтон во Њујорк, чии резултати се објавени во списанието „Food and Function“.
Овие количини на цинк може да го оштетат човековите црева. „Зголемувањето на пропустливоста на цревата воопшто не е добро, бидејќи тоа значи дека соединенијата кои не треба да влезат во крвотокот во овој случај можат слободно да влезат. Оваа состојба се нарекува ‘синдром на иритабилен колон (црево)‘ и може да предизвика мултиплекс склероза. Тоа го прави на начин кој го нарушува имунитетот поради супстанциите што телото ги апсорбира преку цревата “, објаснува главната на студијата, Гретхен Малер.
Зголемените нивоа на цинк во организмот се манифестираат преку повраќање, гадење, губење на свеста и висока температура. Лекарите во ова истражување ја анализираа содржината на конзервата од пченка, туна и пилешко. Од испитувањето произлезе дека најмногу цинк содржи конзервата со туна. Најмногу цинк има во средината на конзервата, и тоа стопати повеќе отколу што е дозволено. По туната, следи пилешкото, а пченката е на крај.
Големи количини цинк во човечкото тело може да предизвика пад на железото и глукозата.