Јадењето 12 сливи секој ден на два месеци значително ќе го намали вашиот лош холестерол, велат научниците.
Покрај тоа, ќе ги зајакнете коските и ќе го намалите ризикот од карцином на дебелото црево.Антиоксидансите од сливи ги уништуваат слободните радикали кои можат да доведат до оксидација на холестерол, што значително го зголемува ризикот од мозочен удар или висок холестерол.
Слива е исто така богата со растителни влакна и затоа е неизбежен избор во случај на тешко празнење и запек. Дихидрокси-фенил-изотин е една од состојките на сливата, што, меѓу другото, го прави ова овошје лаксативно. Постојат докази кои сугерираат дека 100 грама сливи на ден на период од три месеци значително ги зголемуваат маркерите во крвта што покажува зголемување на густината на коските.
Сливи имаат низок гликемиски индекс, што значи дека можат да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта и со тоа да се намали ризикот од дијабетес тип 2. . Исто така, флавоноидите во сливите го намалуваат ризикот од отпорност на инсулин и имаат позитивен ефект врз чувствителноста на инсулин.
Сливи се исто така богати со бакар. Овој минерал во човечкото тело е одговорен за формирање на протеини на сврзно ткиво – колаген и еластин. Затоа, може да се каже дека сливата е важна не само за зајакнување на коските, туку и за theидовите на крвните садови, мускулните влакна и кожата.
Во ова време од годината, сливата треба да се јаде свежа затоа што содржи витамини Ц, Б6, Б2, Б3, К, магнезиум, железо, калциум и дури 240 милиграми на 100 грама калиум. Калиумот во сливите има добар ефект врз крвниот притисок, како и на здравјето на срцето. Овој минерал е одговорен за спречување на задебелување на тромбоцитите, процес кој предизвикува атеросклероза и други срцеви заболувања.