Сигурно често имате вишок храна од оброците. Повеќето луѓе ги оставаат во чинија, завиткани со алуминиумска фолија и ги ставаат во фрижидер.
На крајот, ова е наједноставниот и најбрз начин за пакување храна. Сепак, овој начин на пакување носи со себе ризици за здравјето.
Слично на тоа како на човекот му е потребен воздух за дишење, бактериите имаат потреба од кислород за раст и репродукција.
Само два часа на собна температура се појавуваат бактериите како што се стафилококус и Bacillus cereus, кои предизвикуваат труење со храна, драстично да се зголемат.
Употребата на алуминиумска фолија за покривање на храната е многу ризична – бидејќи не ја заштитува храната целосно од воздух. И затоплување на храната не помага, бидејќи бактериите како што е стафилококус се многу отпорни на топлина.
Совети за храна
Месото и млечните производи се особено погодни за брза бактериска репродукција. Затоа е важно храната да остане што е можно побрзо спакувана во кутии за храна без воздух.
Ако имате многу храна, можете да ги ставите во пластични кутии со капаци да да ги ствите половина во фрижидерот и половина во замрзнувачот.