Се прави убави паштети и брза салата со тестенини!
Конзервирана туна е еден од најлесно достапните извори на протеини денес, и заеднички избор кога сакаме да јадеме нешто брзо. Но, дали е мудро да го јадеме секој ден?
Американските нутриционисти не пречат редовно да консумираат конзервирана туна , но тие сигурно не би ја ставале на дневно мени. Нивното несогласување со честата употреба на овие лименки не само што има врска со количеството жива и тешки метали кои можат да бидат присутни во нејзиното месо, туку и општите детерминанти на здравата исхрана.
Добро е познато дека туната е миграторска риба која може да плива многу километража и да апсорбира тешки метали и жива како резултат на морско загадување. Износите на жива нема да исчезнат дури и по комплициран процес на конзервирање, но изложеноста на неговите негативни својства ќе зависи од индивидуалните карактеристики на поединецот.
Дури и ако се соочите со две лица со исти услови – на пр. една конзерва од 180 грама туна на ден, не би добиле идентични резултати. Ефектот на жива на човечкото тело, имено, ќе зависи од телесната маса на поединецот, општата состојба на организмот, како и од какви било генетски болести од кои може да страда таа личност.
Имајте на ум дека во 100 грама конзервирана туна може да се најде од 10 до 45 микрограми жива , додека иста количина во свеж бифтек на оваа сина риба – ќе биде двојно поголема!
Исто така, треба да знаете дека повеќето морски плодови содржат одредени количини жива, а најчестите причини за труење на овој елемент вклучуваат сè, од дигестивни проблеми, како повраќање и слабост, до губење на меморијата. Затоа, здравствените работници препорачуваат умереност во потрошувачката.
Паниката околу труењето со жива почна да се шири околу 2004 година, кога американската администрација за храна и лекови ги советуваше бремените жени, но не и општата популација, да го ограничат внесот на овие риби.