Реклама
BEAUTYНега и здравје

Бидете внимателни: Оваа храна никогаш не треба да ја подгревате

Реклама

Истражувањето покажува дека во некои случаи, загревањето храна што се третира со топлина може да направи повеќе штета отколку добро.

Додека некои од нив губат хранливи својства кога се загреваат, некои содржат соединенија кои стануваат токсични со загревањето. Затоа, Агенцијата за стандарди на храна и Европскиот совет за информации за храна направија список со пет намирници што никогаш не треба да ги прегреете.

Маркетинг

Пилешкото е богато со протеини, што е една од причините поради кои не треба да го загревате. Поточно, поради промените во структурата на протеините, претходно загреаното пилешко може да предизвика дигестивни проблеми. Исто така, како и другите живина и јајца, може да се зарази со Салмонела. Ова може да биде проблем, особено ако користите микробранова печка за да ја загреете. Поточно, микрофиберите не навлегуваат подеднакво во сите делови на месото, што значи дека некои делови ќе бидат третирани со топлина пред другите.

Печурки содржат протеини кои можат лесно да се уништат со ензими и микроорганизми. Исто така, загреаните печурки можат да предизвикаат дигестивни проблеми. Бактериите кои предизвикуваат труење може да се најдат во термички обработениот ориз. Со готвење ориз, овие бактерии се уништуваат, но складирањето на варен ориз на собна температура може да доведе до штетни соединенија кои предизвикуваат повраќање и дијареја.

Маркетинг

Компири.Ги губи своите хранливи својства кога се загрева, и ако остави зад себе, може да ги развие бактериите Clostridium botulinum што предизвикува ботулизам. Тоа е ретко, но опасно по живот труење.

Спанаќот и другиот лиснат зеленчук може да содржат високи концентрации на нитрат, во зависност од тоа каде се одгледува. Нитратот сам по себе е целосно безопасен, но може да се претвори во нитрити, а потоа и во нитрозамини, за кои се знае дека се канцерогени.

Но, важно е да се потенцира, кога станува збор за спанаќот, експертите сè уште не се едногласни. Иако Европскиот совет за информации за храна предупреди дека загревањето на спанаќот е опасно, се чини дека сега се менува. Поточно, еден студент инсистираше на тоа дека е целосно безопасен и го поткрепи неговиот аргумент со научно расудување.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button