Што се случува со телото кога ќе престанете да пиете алкохол еден месец?

Неколку волонтери сакаа да дознаат дали ќе има промена во нивниот изглед и здравјето ако четири недели не пијат алкохол.

Според нивните примери за овој временски период се гледа драстична промена во нивниот изглед.

Прва недела

ADVERTISEMENT

Се чини дека апетитот се зголемува

Во реалноста, луѓето кои пијат повеќе алкохол, и кога престануваат, инстинктивно сакаат да имаат нешто во рацете, па така по чашка ракија или пиво тие замена наоѓаат во храна.

Желбата за слатка може да се зголеми

Алкохолот, бидејќи е  засладен, го зголемува нивото на шеќер во крвта, што може да предизвика поголема желба за благо. Но, различни луѓе имаат различни реакции. Некои луѓе страдаат од шеќерот во крвта, па така тоа може да биде опасно за луѓето со дијабетес.

Проблеми со сиењето

Ова може да биде вистина за луѓето кои пиеле, на пример, само една чаша вино пред спиење за да заспијат побрзо. Иако со алкохолот може да заспиете побрзо, ако престанете тоа ќе го намали квалитетот на спиењето. Некои луѓе можат да имаат кошмари додека телото не се прилагоди на новата состојба.

Во некои случаи луѓето имаат главоболки

Тие се сигнал за големи промени во телото, бидејќи тој се чисти од токсини.

Втора недела

Црниот дроб почнува да се обновува

Кога луѓето редовно пијат алкохол, клетките на црниот дроб исчезнуваат и на нивното место се појавува лузни. Телото може да се опорави, но тоа е прилично бавен процес. Но, веднаш штом ќе престанете да пиете, црниот дроб ќе закрепне побрзо.

Промени во бојата на кожата

Алкохолот ја нарушува циркулацијата на крвта, што доведува до недостаток на кислород во кожата. Како резултат на тоа, алкохолот ја прави кожата сува, што доведува до појава на дамки од пигмент и рани брчки.

Желудник

Алкохолот го зголемува производството на желудечната киселина. Со други зборови, желудникот се јаде сам себе. Патем, затоа луѓето јадат повеќе кога пијат алкохол.

Трета недела

До третата недела исчезнуваат очигледните знаци на консумирање алкохол (како што се темни кругови под очите и отекување на лицето). Ова е затоа што уринарниот систем сега може правилно да функционира.

Полесно е да се разбудите наутро

Кога некое лице е само малку пијано, тој веднаш влегува во фаза на длабок сон, прескокнувајќи ги почетните фази. Откако алкохолот целосно исчезнува од системот, нивниот циклус на спиење се враќа во природна состојба, што го олеснува будењето.

Пиењето алкохол го намалува производството на плунка што влијае на состојбата на забите. Затоа, ако не пиете алкохол, имате помал ризик од кариес, а забната глеѓ станува посилна.

Алкохолот не само што ја убива болката, туку и рецепторите на вкус и мирис, кои со текот на времето се обновуваат.

Четврта недела

Алкохолот го зголемува крвниот притисок, и ако тоа се случува премногу често, може да доведе до хипертензија. Покрај тоа, ризикот од развој на кардиоваскуларни болести драматично опаѓа со прекинот на пиењето.

Еден човек во Reddit неодамна покажал што се случува кога некој не пие алкохол 220 дена, и направил една фотографија што кажува сè.

Sobriety has given many things back but this one is the easiest to see. 220 days and it keeps getting better from happy

Facebook Comments
(Visited 305 times, 1 visits today)