Три златни правила на сибирската треварка од кои вашите децата НЕМА да се разболуваат
„Храната треба да биде лек, а лекот треба да биде храна“
Лидија Несторова Сурина е биолог, фитотерапевт и билкар веќе 40 години. Има објавено неколку книги за лековитите својства на локалните растенија. Нејзините совети се популарни низ целиот свет. Еве некои од нив:
„Денес, повеќе се разболуваме, затоа што постојано јадеме многу увезена храна. 65% од месото што го јадеме денес е од увоз, и јадеме многу банани и портокали. Тоа е добро, кога јадеме увезена храна, но само 10 проценти од вкупната храна што ја внесуваме влегува во нашето тело. Кога јадете многу храна што не е од нашето поднебје, тогаш нема да можете да се прилагодите на условите на местото во кое што живеете. Тоа е основниот закон на природата ”
Храната треба да биде лек, а лекот треба да биде храна”
„Еднаш земав иван-чај кој се произведува во фабриката во Салекхард, Уренгој, Надим и Тјумен, со цел да го проверам нивото на витаминот Ц во нив. Се покажа дека Иван – чај има шест пати повеќе витамин Ц од лимонот. Но произлезе и дека Иван – чај што расте во Салекхард има 20 пати повеќе витамин Ц од оној што расте на друго место. Содржината на Витамин А и каротинот е 10 пати поголема отколку во Тјумен. Сè што расте подалеку на север е побогато со витамини отколку оние чаеви што растат на југ. Па, како може луѓето од северот да го јадат јужно овошје и зеленчук? Дали ме разбирате? Од овие јадења можете само да се разболите!
Дури и самиот Иван Грозни уште во 1580 година кажа: „Ако сакате да ја освоите земјата, донесете им туѓи производи! Е тоа ние денес го правиме самите на себе“
„Многу од храната што секојдневно ја јадеме е ѓубре. Тука мислам на газираните пијалаци, гуми за џвакање и така натаму. Во нив главната состојка на аспартам (вештачки засладувач), која е 200 пати посладок од шеќерот. Колку повеќе пиете сок, толку повеќе ви се пие и земјата што го произведе оваа ѓубре се збогатува. Компликациите што ги носи аспартамот: ја намалена интелигенција, предизвикува главоболки, гадење, депресија, болка, заматен вид, возбуда, нерамнотежа, оштетување на зглобовите, прекумерна телесна тежина и така натаму. Затоа запрашајте се што му давате на вашето дете кога ќе му дозволите да испие една чаша газиран сок!
„Белиот леб е празен леб. Кога старите денови јаделе бел леб? Само за време на празниците. Во другото време јаделе леб од цели зрна. Моја препорака на децата во градинка месец дена да им се дава каша од овес и млеко со што ќе ги прочистат своите бели дробови. Вториот месец да им се дава овес варен на вода, со што ќе им го исчистиме црниот дроб. А потоа уште три недели да се продолжи со давање на овес! “