Сега и научно е потврдено – жените им го скратуваат животниот век на мажите!

На мажи во средовечната доба, ризикот од смрт им е дури трипати поголем ако живеат со жени кои постојано нешто им се жалат и негодуваат, велат данските научници.

Истражувањето вклучувало 9.857 мажи и жени од 36 до 52 години. Оние кои живееле со своите партнерки со кои честопати морале да се соочуваат, умреле порано, бидејќи биле под постојан стрес, пишува Супергеен.

ADVERTISEMENT

Ова исто така се должи на фактот што мажите не се наклонети, како и жените, да се жалат на своите пријатели.

Мажите држат сè во себе

„Мажите, за разлика од жените, имаат многу помалку луѓе на кои можат да ја споделат својата мака. Ова е токму причината за зголемената стапка на смртност кај мажите “, објаснува д-р Рик Лунд од Универзитетот во Копенхаген.

Според неа, партнерите треба да разговараат за нивните проблеми, но ако врските се нарушени, тогаш постојат проблеми што доведуваат до депресија, стрес. Покрај овие лоши навики, мажите кои имаат проблеми и молчат, се повеќе и повеќе имаат проблеми со спиењето.

Facebook Comments
(Visited 26.555 times, 1 visits today)