Малку необична палачинка.
Денес ви носиме рецепт од една централноамериканска земја во кој дефинитивно ќе уживате. Направете вкусни мексикански палачинки!
Состојки:
– 2 јајца
– 3 дл вода
– 180гр брашно
– 1 кромид
– 400гр мелено говедско месо
– половина црвени и половина зелени пиперки
– 2 чешниња лук
– 120гр сирење
– 1 лажичка мелен пипер
– 1 дл масло
– зачин мешавина, сол, бибер
За прелив:
80гр маргарин
– 2 лажици брашно
– 3 дл млеко
– 20 гр пармезан
– 1 јајце
– зачин мешавина, бибер
Како да се подготвите
Во соодветна чинија комбинирајте јајца, брашно и вода, додадете сол и добро измешајте за да добиете компактна маса.
Печете 8 палачинки од таа смеса.
Кромидот и лук, ситно исецкајте заедно со пиперките и пржете во малку масло. Додадете мелено месо. Додадете црвена пиперка и зачини по вкус на крајот на печење.
Нанесете една лажица од смесата на палачинката, посипете со малку пармезан и свиткајте ја.
Ставете 4 палачинки во подмачкана тава и истурете повеќе од половина од подготвената смеса.
Печете во загреана рерна на 200 ° C додека не станат златно- кафеави околу 30 мин.
Прелив:
Растворете го маргаринот, додадете го брашното и пржете го на кратко.
Истурете го млекото и гответе на умерена топлина, мешајќи додека не ја има вистинската густина (погуста од тестото за палачинки).
Додадете јајце и пармезан во оладениот сос и убаво измешајте ги и прелијте ги со палачинките.