Рецепт за домашна Нутела кој мора да го имате во вашиот репертоар

Ако се уште не сте пробале домашна верзија на чоколаден крем, вистинско време е да го направите тоа.

Додека ги чекаме празниците кои се одличен изговор малку повеќе да се опуштиме и да поуживаме во бонбони и гозби, можеби е време да пробаме и некои нови рецепти. Чоколадните кремови, како што е на пример омилениот Нутела, не само што е вкусен и кога го јадеме само со лажичка туку ни е омилен додаток и за палачинки и бројни колачи. Но, дали знаевте дека многу лесно можете да направите и вкусна домашна верзија на Нутела и тоа многу лесно? Еве како …

ADVERTISEMENT

Потребни состојки:

200 мл вода
300 гр шеќер
2 ванила шеќери
1 лажичка екстракт од ванила
200 гр кокосово масло
200 гр млеко во прав
100 гр лешници
2-3 чаши какао во прав

Подготовка

За почеток, загрејте ја рерната на 150 степени и запечете ги лешниците едно 10-на минути. Лешниците потоа треба да се излупат и измелат и да се мешаат со миксер додека смесата не стане изедначена. Ставете вода, шеќер, ванилин шеќер и екстракт од ванила во сад, ставете го на оган и измешајте се додека не се стопи. Кога ќе се излади малку, додадете ја смесата од лешниците и добро промешајте.

 

Потоа додадете млеко во прав и кокосово масло (можете да го замените маслото од кокос со било кој друг вид маст – на пример, путерот исто ќе функционира) и смесата добро промешајте ја. Одделете половина од смесата и ставете го какаото во неа и добро мешајте повторно.

View this post on Instagram

Homemade Chocolate Hazelnut Spread that's #dairyfree and so much better than store bought! It's not as sweet and has a fuller flavor because there's no fillers to dilute the hazelnut and chocolate.  I like to double this recipe to have the spread on hand for morning toasties and for indulgent recipes like my Chocolate Hazelnut Tart (check it out 9 posts back in my feed). A high speed blender really helps things get silky smooth but if you don't have one, a food processor will get you just as tasty results with a bit more texture. Hope you guys enjoy it! * * 🍫🌰Vegan Chocolate Hazelnut Spread 🌰🍫 * * INGREDIENTS: 1 cup hazelnuts 2 tbsp coconut oil (refined if you don't want any coconut flavor) 1/2 cup chopped vegan semi-sweet chocolate or chocolate chips 1/4 tsp salt 1 tsp vanilla extract METHOD: Toast your hazelnuts on a cookie sheet in the oven set at 325 degrees for 10-15 minutes. You'll want to stay close by as nuts burn so easily. Give the tray a little shake every few minutes to help even toasting. Once the nuts begin to get fragrant and you notice they are browning, remove them from the oven. Let cool for a few minutes and place them on one half of a tea towel, then fold the other side of the tea towel over and rub back and forth to remove the skins. If you don't like having to pick hazelnut skins off a towel afterwards like me, I have had luck just taking handfuls of nuts at a time between my hands and rubbing back and forth to let the skins fall down onto the cookie sheet. Don't get too hung up on skins that are stubborn and won't come off. Place the toasted, skinned hazelnuts into a high speed blender and, on a medium setting, process until a nut butter starts to form. In the meantime, place the coconut oil, chocolate and salt in a microwavable bowl. Heat in 20-30 second increments – stir well after each increment to ensure even heating. Chocolate burns very easily and will become unusable once it seizes. Continued in comments ⬇️ . . . . . #vegannutella #chocolatehazelnutspread #chocolate #hazelnuts #vegan #veganrecipes #plantpowered #plantbased

A post shared by Bronwyn | Crumbs & Caramel (@crumbs.and.caramel) on

Додека смесата е топла и течна, во исто време истурете ги двете смеси во теглата, секоја од своја страна, и ставете во фрижидерот за ладење.

 

Facebook Comments
No Comments Yet

Comments are closed