Ракот кај децата најчесто се јавува од една причина – ОВАА ГРЕШКА родителите НЕ СМЕАТ да ја прават, а ја прават пречесто!

Според најновите научни истражувања потврдено е дека ако детето не е изложено на одредени микроби до првата година од животот имунитетот нема добро да се развива и нема да знае како да се носи со инфекции.

Верувале или не, но научниците по повеќе од 30 години истражување дојдоа до заклучок дека акутната лимфобластична леукемија (Acute Lymphoblastic Leukaemia – ALL), болест која најчесто ги напаѓа децата, може да се спречи на еден многу едноставен начин.

ADVERTISEMENT

Имено, нашата опсесија со претерана чистота допринесува да се развие оваа болест бидејќи имуниот систем на децата НЕ се развива правилно.

Научниците дојдоа до заклучок дека претераната чистота може негативно да се одрази и да донесе до една ваква болест. Во просек едно од 20 деца има генетска предиспозиција за оваа болест, но ако детскиот имунитет се развие како што треба, детето ќе остане здраво.

Според најновите научни истражувања потврдено е дека ако детето не е изложено на одредени микроби до првата година од животот имунитетот нема добро да се развива и нема да знае како да се носи со инфекции.

Токму затоа ова е и една од причините поради која претераната чистота е поврзана со разни болести и алергии.

Родителите денес се обидуваат своите деца да ги држат во совршена чистота, но не сфаќаат дека децата треба да дојдат во контакт со одредени бактерии додека растат бидејќи на тој начин го засилуваат имунитетот. Важно е децата да бидат во контакт со други деца, да се играат во земја и природа, да бидат во контакт со животни. Интересно е што во помалку развиените земји каде децата се повеќе изложени на микроорганизми не дојде до раст на болестите поврзани со слаб имунитет како што е дијабетесот тип 1 и мултупла склероза.

Facebook Comments
(Visited 10.071 times, 1 visits today)
Loading...