Продаваат мајчино млеко преку интернет – власта предупредува дека тоа е одвратно

Кој има потреба може да си купи мајчино млеко преку Интернет. Таканареченото „течно злато” е исклучително ценето па дури и бодибилдерите го купуваат и за 30 милилитри плаќаат околу 100 денари.

Некои мајки отворено признаваат дека се среќни што го продаваат своето млеко, но Националната здравствена служба на Обединетото Кралство упати остри критики.

ADVERTISEMENT

„Ова е страшно, бидејќи мајчиното млеко се претвора во производ кој им дава можност на измамниците да продаваат обични вода обена со бела боја “, предупредуваат тие.

Иако на Фејсбук веќе долго време постојат групи каде што мајките го делат нивното млеко со оние кои немаат, сега се појавија и веб-сајтови каде што може да се купи, во зависност од количината (отприлика за 100 денари околу 30 милиграми), што предизвика загриженост на здравствените работници кои мислат дека жените би можеле да продаваат фалсификувани мајчино млеко.

„Јас сум здрава 36-годишна жена која го родила своето бебе. Никогаш не сум се дрогирала и јадам здраво. Имам замрзнато млеко што моето дете никогаш нема да може да пие “, вели една адреса која продава литар и половина килограм млеко за нешто повеќе од 50 евра.

„По секоја употреба ја стерилизирам опремата: Млекото го ставам во чисти нови кесички и го замрзнувам. Не ми пречи ако е млеко за бебе или за возрасни. Ако живеете во близина, можете сами да си го земате, а ако треба да го испратам, купувачот ќе ги сноси трошоците за пакување и поштарина “, додаде таа.

Во Глазгов, постои Универзитетска болница Квин Елизабет, каде што се наоѓа банка за мајчино млеко. Координаторот на оваа банка за млеко, Деби Барнет, предупредува дека продажбата на мајчиното млеко е шанса за измамници.

„Млекото купено на интернет би можело да претставува голем ризик за здравјето на вашето бебе. Ова е загрижувачки тренд. Вие не знаете што купувате, бидете внимателни “, предупредува таа и објасни дека исто така е загрижувачки и тоа што жените кои се финансиски нестабилни го продаваат своето млеко, наместо да ги хранат своите деца.

Facebook Comments
(Visited 65 times, 1 visits today)