Петгодишно дете со албинизам стана модел за детска облека

Елија Енверем има пет години и впечатлив изглед.

Неговата кожа е светла и има бела коса.

ADVERTISEMENT

Имено, ова момче од раѓање има албинизам што значи дека неговиот организам не може да го произведува пигментот меланин. Момчето на почетокот не разбираше зошто луѓето постојано зјапаат во него, и дека тоа е така само затоа што изгледа различно од останатите.

 

Но неговата мајка Луси Давес направи Инстаграм страница на која почна да објавува фотографии со кои сакаше да му покаже на светот колку нејзиниот син навистина е посебен. Таа сметаше дека некои компании би можеле да го ангажираат како модел, а тоа на крај и се случи.

 

Елија го потпиша првиот договор и учествуваше во кампањата на познатиот бренд, а токму тоа влијаеше позитивно и на неговата самодоверба.

„Сакав само да ме разбере дека затоа што изгледа различно е посебен и дека тоа воопшто не е страшно. Кога влезе во продавница и ја виде неговата фотографија на ѕидот, нашата цел беше остварено. Самодовербата толку му е зголемена така што денес е среќен кога комуницира со луѓето и веќе не се крие” раскажува Луси Давес за порталот Метро.

 

Момчето секна многу нови пријатели, а следниот викенд ќе се сретне со уште едно момче со албинизам и заедно ќе учествуваат во една кампања.

Инаку, Елијан и покрај големата популарност, сѐ уште е обично дете. Тој оди на училиште и сака постојано да се дружи со неговите другарчиња од училиште.

View this post on Instagram

So most people when they think of Elijah they think “hair”, “blue eyes”, “white skin” and yes, this is part of being a person with albinism. However, the side you don’t see is the impact it has on his eye sight. Elijah has something called nystagmus (wobbly eyes), this means he gets tired, grumpy and has head aches. Elijah can struggle in crowds…”naughty” behaviour was actually him struggling with all the activity going on around him. And just Friday we found out that Elijah will probably never be able to drive a car… However, Elijah is a VERY lucky young man. He lives here in the UK, with a very strong and loving family around him. Others around the world are not so lucky… understanding is minimal, even the availability of something we all take for granted such as sun cream is not there. Elijah lives daily with stares and whispers… he is growing more and more used to this (hey, we know it’s because he is so gorgeous!) and modelling is helping to boost his confidence daily. But please don’t just pass it off as “cool” and let’s work together to raise awareness and change ideas #albinismisbeautiful #albinismawareness @oam_foundation @zebedee_management

A post shared by Elijah Enwerem (@everyone_loves_lijah) on

 

„Го прослави својот роденден и ми кажа дека му се јавил на момчето за кого никогаш не сум слушнала. Се покажа дека во прашање е негов врсник со посебни потреби кого никој никогаш не го повикува на роденденските прослави, а тој одлучи да го направи тоа. Тоа покажува каков е”, заклучува гордата мајка на овој мал модел.

Facebook Comments
(Visited 452 times, 1 visits today)