Овој грев масовно се прави во целиот светот, па и во нашата земја, а многумина го изедначуваат со убиство (видео)

Овој грев масивно се прави во светот, а многу луѓе го изедначуваат со убиство!

Престапите ги прават и докторите и родителите, како и жените што абортираат смета, архимандритот Ефрем, игумен на манастирот Ватопед кој се наоѓа на волшебната Света Гора.

ADVERTISEMENT

Во процесот на снимањето на документарниот филм „Света Гора – за живот“, филмската екипа на белорускиот православен информативен портал „Собор” имаа ретка можност да ја посетат Света Гора и да разговараат со архимандрит Ефрем, игумен на манастирот Ватопед.

Еве што одговори старецот на прашањето за абортусот:

„Вие сте обврзани да продолжите и да се грижите да живеете според правилата, но и да се борите против абортусот. Бидејќи денес луѓето лесно убиваат друг човек, така тоа денес и родителите им го прават на децата. Ние во Атос ќе се молиме, додека вие сте должни да им укажувате на луѓето дека абортусот е сериозно убиство. Голема одговорност е на оние кои ќе дозволат абортус.“

„Ваквиот престап го прават и докторите и родителите, како и самите жени кои абортираат. Во муслиманските земји абортусот е забранет, додека во нашата земја, каде што ние го чуваме вистинското Православие – е дозволено, што е многу-многу тажно“ вели старецот и додава.

„Затоа сме должни сите ние да се бориме против убиството што го претставува абортусот”.

 

Facebook Comments
(Visited 34 times, 1 visits today)