Овошните сокови се поопасни од газираните !?

Експертите посочуваат дека овошните сокови можат да обезбедат витамини и растителни влакна, но имаат малку позитивни ефекти врз здравјето.

Пиењето овошни сокови е опасно за вашето здравје, па затоа не мора да правите разлика дали пиете лимонада или газиран сок. Во студијата, во која се испитуваа соковите за кои се тврди дека се 100 процентно природно овошје, откриено е дека и овошјето и засладените пијалоци имаат тенденција да ги зголемени здравствени проблеми. Истражувачите забележаа дека не постои особено висок ризик од 150 мл овошен сок на ден.

Студијата опфати 13.440 луѓе за шест години, со 1.000 случаеви кои го напуштиле овој свет и 168 кои доживеал срцеви заболувања. Иако овошните сокови содржат повеќе витамини и фитонутриенти кои ги нема во засладени газирани пијалоци, главни состојки во двата пијалоци се водата и шеќерот.

ADVERTISEMENT

Авторите на студијата посочија дека има и други фактори кои ја влошуваат ситуацијата со пијалоци предизвикана од шеќер. Една од најголемите е дебелината, потоа зголемено ниво на липиди, воспаление во организмот и висок крвен притисок. Високата потрошувачка на шеќер е поврзана со отпорност на инсулин и дијабетес.

Фото: Shutterstocк

Facebook Comments
(Visited 200 times, 1 visits today)
Loading...