Рецепти

Ова јадење во Југославија сите го имале на трпеза СЕКОЈ ДЕН,а денес е заборавен: Веднаш запишете го рецептот

Ова јадење кое го подготвуваа домаќинките од Југославија ни е врежано во сеќавањето на сите нас.

Реклама
Реклама

Многу од јадењата од тоа време веќе се целосно заборавени.

Многу генерации израснаа на јадење кое денес ретко се прави, а тоа е зганци. Јадењето доаѓа од Словенија и Хрватска, а може да се направи само од брашно и вода, а можете да додадете и компири. Ние ви предлагаме да го подготвите овој вкусен рецепт.

ФОТО: Принтскрин

Жганци доста потсетуваат на палента, а подготовката не е комплицирана, туку бара малку труд. Послужете со кисела павлака како прилог или како независно јадење.

Компоненти:

7 компири

Маркетинг

150-200 гр брашно

1 лажица путер

Маркетинг

180 гр кисела павлака

ФОТО: Принтскрин

Подготовка:

Излупете ги компирите и исечете ги на коцки. Покријте го дното на поголема и подлабока тава со компири, а потоа истурете вода да ги покрие компирите и додадете уште 2 прста одозгора. Посолете и покријте, па варете додека не омекне, околу 15 минути. Испасирајте ги компирите во тава со целата вода.

Потоа постепено додавајте го брашното и постојано мешајте. Треба да добиете текстура на пире. По потреба додадете уште брашно, но не претерувајте. Гответе на тивок оган и постојано мешајте да не изгори, околу 20 минути.

Истурете го путерот во друга тава и кога ќе се растопи додадете го кремот. Гответе на тивок оган додека кремот целосно не се згусне, а потоа истурете ги компирите во сад и покријте ги со крем.

ФОТО: Принтскрин

 

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .
Back to top button