Новиот филм „Дамбо“ не потсетува на тажната реалност на циркуските животни

ADVERTISEMENT

Познатата приказна на Дизни за слончето Дамбо кое може да лета доби римејк во кој свои улоги имаат многу познати холивудски актери.

Оваа приказна не потсетува на тажната реалност на животните кои се принудени да настапуваат во циркусите.

ADVERTISEMENT

Дени Девито, Мајкл Китон, Ева Грин, Алан Аркин, Колин Фарел и Луси Девито , ќерка на Дани Девита, се дел од актерските имиња кои се дел од  “Дамбо” на Дизни во режија на Тим Бартон, чие прикажување е закажано за во март оваа година.

Новиот трејлер открива многу возбудливи сцени кои ќе добрат до сите возрасти. Во една сцена од Дамбо, лидерот на циркусот Макс Медичи (Дени Девито) вели дека циркусот е место каде што сè е можно и каде се случуваат чуда.

ADVERTISEMENT

Едно од чудата на семејниот циркус Медика е слон Дамбо кој може да лета благодарение на своите големи уши.

Непосредно по раѓањето на Дамбо, неговата мајка беше одведена од него, а децата кои се дел од циркусното семејство се обидуваат да го утешат и да се поврзат со него подарувајќи му голема љубов и внимание.

 

Но, реалноста на циркуски животни е всушност сосема поинаква. Во светот, во последниве години, распространетата свест за суровоста на циркусот во однос на третманот на животните присилени да се изведат таму, станува се пошироко распространета.

Зад „атрактивните” точки во кои се вози велосипед, тигрите и лавовите скокаат низ обрачи, слоновите стојат на една нога, се кријат големе страдања на животните кои на брутален начин прават неприродни дела и движења и остануваат во средина што воопшто не е природно.

Facebook Comments
(Visited 217 times, 1 visits today)

ADVERTISEMENT