Нова креативна идеја за реновирање на Нотр Дам – дали ви се допаѓа?

Некои архитекти имаат многу необични предлози за тоа како да се реконструира катедралата Нотр Дам во Париз.

Фото: Инстаграм/ @ulfmejergrenarchitects

Еден од нив е дека на покривот на овој свет објект треба да се направи еден базен, пишува британскиот весник Дејли мејл.

Фото: Инстаграм/ @ulfmejergrenarchitects

Кратко време по пожарот, француските власти објавија меѓународен конкурс за архитекти со цел да се врати оваа зграда на цивилизациска вредност.

Премиерот Едуард Филип рече дека тоа е можност да се применат технологии во Нотр Дам да одговорат на предизвиците на време.

Да има базен на кровот на катедралата е идејата на архитекти на Улф Мејеррен од Стокхолм. Ова ќе даде „нов медитативен простор со уникатен поглед на Париз”.

Фото: Инстаграм/ @ulfmejergrenarchitects

Од оваа компанија под овие фотографии на Инстаграм изјавија дека Нотр Дам „не е изолиран остров во урбаната средина, туку му припаѓа на градот и на луѓето”.

Фото: Инстаграм/ @ulfmejergrenarchitects
Facebook Comments
(Visited 20 times, 1 visits today)