На татко со две ќерки му кажале дека е премлад за да има рак – почина по четири месеци

На Рајан Гринан (35 ) му рекле дека е премногу млад за да има рак на езофагијација, и лекарот го испратил дома, мислејќи дека тоа е рефлуксен проблем.

Тој ја прифати оваа дијагноза и не се врати во болницата, бидејќи генерално се верува дека ракот на езофагусот се појавува само кај постарите лица. Но, помалку од четири месеци откако првпат отишол кај лекар, тој починал од рак на езофагијација, бидејќи болеста останала премногу долго, а ракот за тоа време се проширил низ целото тело.

ADVERTISEMENT

Posted by Ryan Greenan on Сабота, 21 јули 2018

 

Пред да открие дека е болен, Рајан ја побарал за жена неговата девојка Наташа. Неговото семејство сега сака да ја подигне свеста за ракот на хранопроводот и да ги предупреди луѓето за нејзините последици.

Таткото на две ќерки, на возраст од 8 и 11 години, работел како медицински брат, а за првпат во септември 2018 година, отишол кај лекар за да провери зошто имал проблеми со јадење и пиење .

Posted by Ryan Greenan on Вторник, 26 јуни 2018

 

Неговиот општ лекар сметал дека проблемот најверојатно бил предизвикан од вознемиреност и не направил дополнителни испитувања. Но за жал не бил во право. Неколку месеци подоцна, во декември 2018 година, Рајан Грин, од Вестер Хелд во Единбург, се онесвестил на работа.

После тоа, лекарите за прв пат откриле рак на хранопроводот кој веќе се проширил во белите дробови и црниот дроб . Тој почина во јануари оваа година.

– Јас сум шокирана. Јас сум толку лута и револтирана. Ако претходно ги направиле тестовите, мојот постар брат сè уште ќе беше тука денес – изјави неговата сестра Кери Грин за Вечерни вести во Единбург.

Грин не можеше да се излечи, бидејќи ракот мораше да биде дијагностициран порано,  а кога тие го направија, веќе се проширил на неговите бели дробови и црн дроб.

– Ако тие го испратија за тестирање порано, ќе можеше да се оперира – рече неговата сестра.

Ракот на езофагусот најчесто се јавува кај луѓе на возраст од 60 до 70 години и влијае на дел од грлото преку кој храната патува до стомакот.

Posted by Ryan Greenan on Недела, 03 февруари 2019

 

Може да се лекува со хируршка интервенција, хемотерапија или радиотерапија ако е откриена навреме, но ако не е на време, оваа болест често е неизлечива.

„Кога Рајан првпат отишол кај лекар, му било кажано дека е вознемирен и дека е премногу млад за рак, бидејќи имал само 35 години”, се пожали неговата сестра.

Facebook Comments
(Visited 739 times, 1 visits today)