На жените им треба повеќе сон отколку мажите затоа што го користат мозокот повеќе!

Ново истражување.

Резултатите од студијата на 210 средовечни мажи и жени покажуваат дека на жените им треба повеќе спиење отколку на мажите и дека жените претрпеле поголеми здравствени проблеми отколку мажите заради недостаток на сон.

„Откривме дека слабиот сон кај жените е силно поврзан со високи нивоа на психолошка болка и поголемо чувство на непријателство, депресија и лутина. Од друга страна, овие чувства не беа поврзани со истиот степен на нарушување на спиењето кај мажите “, велат истражувачите.

Џим Хорн, водечки британски експерт за истражување на спиењето, вели дека една од главните функции на спиењето е да му овозможи на мозокот да се опорави и санира себеси.

„За време на длабок сон, кортексот, делот од мозокот кој е одговорен за меморијата, меѓу другото, се оддалечува од сетилата и со тоа се обновува. Колку повеќе го користите мозокот во текот на денот, толку повеќе спиење треба да се опоравите “, рече тој.

Таа објаснува дека жените имаат тенденција да вршат повеќе задачи и затоа користат повеќе мозок отколку мажите. „Затоа тие имаат поголема потреба од сон“, заклучи тој. Тој посочува дека во просек, жените спијат 20 минути повеќе од мажите.

(Visited 44 times, 1 visits today)