Мајка навреди работникот, затоа што влезе нечист во продавница, но за кратко го смени мислењето откако дозан кој е тој

Нормално е да се носи нешто пристојно и чисто кога одиме во продавница, нели? Но, кога си градежен работник кој по завршувањето на работата, си уморен и одиш во продавница за да си купиш нешто за јадење, не размислуваш за чиста облека.

 Енди Рос од Соединетите Американски Држави веќе некое време е градежен работник, а неодамна имаше непријатно искуство,откако една жена одлучи да му одржи лекција.

Кога еден ден тој валкан влезе во продавница, една жена и нејзиното дете чудно го погледна. Таа на својата 8-годишна ќерка и рече: “Поради овие работи треба да бидете добри во училиштето”. Иако е за пофалба дека се грижи за образованието на детето, очигледно не и беше проблем  на овој начин да го навреди човекот кој работи напорно и заработува пари. Тој одлучи да започне разговор со неа и да ја открие малку повеќе детали за себе:

ADVERTISEMENT

“Прво, јас сум всушност многу добро образована валкана личност. Имам завршено средно училиште, колеџ и имам многу лекарски сертификати.” “Да претпоставувате дека некој е необразован поради неговиот физички изглед не е убаво.

Второ, ако ѝ кажете на својата ќерка дека нема да  биде добра на училиште затоа што има тетоважи, таа може да ја ограничи нејзината креативност, имагинација и развие сопствено размислување. Горд сум на моите тетоважи, тие ја претставуваат мојата услуга во оваа земја, бидејќи работев како лекар во специјални воени операции.

Јас избрав да работам во градежниот сектор. Гордо можам да кажам дека на некој начин ја градам Америка и уживам во мојот бизнис. Се обидов да направам други работи, но тоа не е за мене. Сакам да бидам надвор и да работам со свои раце, со моја сила. Затоа сум понекогаш валкан. Јас заработувам добро, имам добри работни права и можам да го нахранам моето семејство. Мојот надворешен изглед нема никаква врска со образованието “.

Мајката се чувствуваше непријатно затоа што ја навредила нејзината предрасуда со човек кој е подеднакво образован како таа (можеби и повеќе). И во Македонија имаме многу луѓе кои завршиле факултет, но тие не работат во својата професија, па оваа приказна е поучна за нашата област. Почитувајте ги другите затоа што не ја знаете нивната животна приказна.

Facebook Comments
(Visited 2.387 times, 1 visits today)