Кучињата ги следат нашите чувства, а ние НЕ сме ни свесни за тоа

Можеби мислите дека кучињата немаат чувства како луѓето, но реалноста покажала дека тие се многу сензуални и чувствителни. Еден од најдобрите примери е кучето на  мојот пријател, а нејзината приказна е следната:

Дојде кога имаше малку повеќе од еден месец. Тогаш имаше само 3,2 килограми и беше симпатично и слатко кутре. Јас бев во врска со прилично нестабилна личност и сакав да помогнам со сите мои сили. Моето мало куче се чинеше дека ја почувствува мојата тага и беспомошност и честопати знаеше да ја турка главата и да се гушка со мене кога бев уморна и тажна.

ADVERTISEMENT

Кога седев покрај него тажна додека солзите ми течеа по лицето, како да ме слуша, апсорбира секој збор и солза, и на крајот како да ме фаќа за рака, како да сака да кажам дека сè ќе биде во ред.

Во тоа време не обрнував посебно внимание на фактот дека го чувствува моето расположение, но дружењето со другите кучиња ми покажа дека кучињата чувствуваат како сме расположение.

Со моето куче, забележав дека морам да се воздржувам и контролирам, бидејќи ако не сум добра, тоа влијае на него.

Во еден грозен период од мојот живот повеќе од два месеци се чувствував доста лошо и депресивно. Моето куче во тој период почна да ги гризе шепите. Го одведов на ветеринар и направивме секаква можна дијагностика, но ние не најдовме ништо. Беше физички совршено здраво.

Тогаш еден прекрасен ветеринар ме праша дали имам проблеми дома и реков дека имам. Ми рече дека моето домашно милениче го чувствува тоа и не знае како да ми помогне бидејќи во одреден момент се немоќни. Затоа беше премногу немоќен да се смири.

Во моментот кога заврши грдата приказна со момчето и кога си дојдов при себе и почнав повторно да дишам со белите дробови и да бидам среќна, тој престана да ги гризе шепите и му се врати сјајот во очите.

 

Facebook Comments
(Visited 26 times, 1 visits today)
Loading...