Конечно открина е поврзаноста – молете му се на Бога секој ден бидејќи чудесните излекувања поврзани со духовноста се точни!

Научниците докажале дека верникот што е „потонат“ во својата молитва сосема ја исклучува кората на големиот мозок, а тоа значи целосна безбедност и отсуството на стрес.

По дефиниција, молитвата е облик на обраќање на Господ, преку воспоставување на однос со Бог или било какво божество, односно божица, бог или богови.

ADVERTISEMENT

Православните и католиците обично се молат и на светците, Марија и ангелите чувари. Неодамна, руските научници од универзитетите во Санкт Петербург материјално докажаа дека чудесните исцелување поврзани со духовноста се точни, и открија многу физички и ментални промени што човек може да ги доживее во моментот на молитва или верски обреди.

Научниците докажале дека верникот додека е задлабочен во својата молитва целосно го исклучува кортексот на мозокот, што значи целосна сигурност и отсуство на стрес.

Молитва лек против негативното размислување

Професорот Слезин успеа да ја измери силата на молитвата и сфати дека монахот кој се моли сосема ја исклучува кората на мозокот што е забележано уште само кај децата до три месеци кога се безбедни во близина на својата мајка. Како што луѓето растат, така и нивното чувство на сигурност се намалува, а активноста на мозокот се зголемува.

Активноста се намалува само за време на длабок сон или молитва, и ова влијае добро на луѓето. „Молитвата е моќен лек, и не само што ги регулира сите процеси во човечкото тело, туку исто така може да ја обнови оштетената структура на свеста”, вели научникот Валери Слезин, директор на лабораторијата за неуропсихофилозофија на Институтот за истражување и развој на психонеурологија во Санкт Петербург.

Повеќето болести се предизвикани од негативни ситуации и умно потенцијални проблеми кои за време на молитвата се повлекуваат па дури и целосно исчезнуваат. Научниците со своето истражување исто така докажаа дека по литургија и други религиозни ритуали, се нормализира крвниот притисок и другите вредности измерени во крвта.

Facebook Comments
(Visited 1.160 times, 1 visits today)