Исповед на жена жртва на семејно насилство: Свештеникот ми рече дека морам да издржам!

„Ужасно сум исплашена, не знам дали воопшто може да го опишам овој страв, немам збор за тоа, не знаете дали ќе заврши со шлаканица или ќе оди многу подалеку и тоа е она што убива и само чекате да заврши” , ова беше шокантна исповед на Сандра, која својата долгогодишна злооупотреба од страна на сопругот реши да ја раскаже за хрватската телевизија ХРТ.

„Се обвинував себеси. Не знам зошто мислев дека јас сум крива. Кога ќе влезете во круг со кој не можете да се справие. Најпрво се шокирате, а потоа почнувате да се прилагодувате “, вели таа. Се надеваше дека ќе се промени кога децата ќе дојдат.

ADVERTISEMENT

Молчеше и страдаше

„Никогаш не чувствував дека му е жал, никогаш не ми го кажа тоа”. Тоа беше начин да ги изразат своите фрустрации, сомневања, никогаш не рече: „Жал ми е”, рече Сандра. Таа не одела на работа неколку пати, бидејќи беше полна со модринки. „Избрав да не зборувам за тоа, за да го зачувам бракот, за да имам подобар однос со него, но тоа беше погрешна проценка“, објаснува таа.

Отидов во црква и во еден момент му раскажав се на  свештеникот. Тој ми рече дека треба да помине извесно време, бидејќи жената е таа која го држи домот. Па рече дека треба да истрајам дека тој ја вади својата нервоза кон мене, а потоа тој ќе престане да биде нервозен и тоа нема да се повтроува.”, вели Сандра која 10 години помина во тага и насилство, од кои седум години била во брак. Исто така, добиле две деца.

„Долго време трпев, но повеќе не го гледав излезот”. Во еден момент конечно се скршив, ги зедов децата и отидов со нив, ги зедов децата и три пелени и едноставно си заминав “, вели Сандра, која мораше да се бори и против системот по напуштањето на сопругот.

 

Facebook Comments
(Visited 761 times, 1 visits today)