Правилната мерка е една шака јаткасти плодови на ден – тоа е доволно за да можат срцето и мозокот да работат подобро.
Поради нивната хранлива вредност, оревите треба да бидат дел од дневната исхрана затоа што тие се едни од најдобрите извори на растителни протеини, омега и микроминерали, вели нутриционистот Марта Мартиниќ.
„Луѓето кои имаат проблеми со одржување на телесната тежина треба да бидат особено внимателни затоа што можат лесно да се здебелат“, предупредува таа. Умерена количина на ореви е многу пожелна како ужина за студентите, бидејќи омега масните киселини, кои се во изобилство, се многу здрави за мозокот и меморијата.
Меѓутоа, се советуваат спортисти, војници и планинарите, како да им биде оброк во посебни услови, кога се на тежок терен или се во движење во лошо време, додава таа.Оревите исто така можат да бидат лесен оброк за луѓето кои се на диета, но мора повторно да се внимава – не се препорачуваат повеќе од 5 до 10 парчиња ореви, лешници или слично овошје – вели Мартиниќ. од друга страна, луѓето кои се склони кон алергиски реакции, треба да бидат претпазливи бидејќи можат да развијат алергија ..
Бадемите се добар извор на витамин Е, кој е еден од најмоќните антиоксиданти. Тие имаат корисен ефект врз здравјето на коските, ја подобруваат меморијата и го намалуваат ризикот од Алцхајмерова болест.
Оревите содржат најмногу алфа линоленска киселина, која е форма на омега-3 незаситени масни киселини, што е одлично за одржување на здравјето на срцето и правилна функција на мозокот.
Кикиритки тие се богати со моно незаситени масни киселини, масти кои имаат позитивен ефект врз здравјето на срцето и кардиоваскуларниот систем и цинк, минерал кој е важен за раст и развој на здравјето.
Оревите се одличен извор на селен, минерал кој има антиинфламаторни својства и штити од кардиоваскуларни заболувања. Доволно е да се јаде едно морско оревче дневно за да се обезбеди дневна потреба од селен.
Лешниците се добар извор на минерали, како магнезиумот и фосфор, делуваат за да ги релаксираат мускулите и структурата на коските, како и бакарот и манган, кои се одговорни за здрави коски.