Зошто мажите ги привлекуваат жени со фигура на песочен часовник?

Постои верување дека жените со пошироки колкови имаат тенденција да бидат поздрави и поплодни.

Сепак, новите докази презентирани од страна на социјалните антрополози силно сугерираат на уште една адаптивна причина затоа ,зошто токму овој облик на женско тело наречен песочен часовник ги привлекува мажите.

Тесен струк во однос на колковите е знак на млада зрелост, доказ дека во мадоста мастите точно се распределениа, и на пример, помладите жени обично имаат пошироки колкови во однос на половината додека маснотиите не се депонираат на половината само по раѓањето на бебето.

ADVERTISEMENT

Кога една девојка влегува во пубертет, таа почнува да произведува одреден вид маснотии на бутовите, поточно омега 3 масните киселини. Оваа маст е особено важна за развојот на мозокот на потенцијално потомство. Значи, песочниот часовник не сигнализира дека младата жена во тоа време е максимално плодна, но дека сè уште немала деца и може да има бебе со здрав мозок.

Facebook Comments
(Visited 332 times, 1 visits today)