Емотивен текст на една мајка: “Драго мое второ дете, жал ми е што го немаш целосното мое внимание”

Секоја мајка со две или повеќе деца се чувствува виновна во одреден момент.

Повеќето од нив се прашуваат дали го запоставиле помладо дете. Невозможно е на второто дете да му се посвети еднакво внимание како на првото. Ова е добро познато на мајката на две деца, Келси Каџер, која секојдневно се бори со такви мисли. Таа ги изнесе своите емоции во текст објавен од страна на порталот “Мајка”, а тој предизвика бројни симпатии кај мајките низ целиот свет.

“Драго второ дете,

ADVERTISEMENT

Те гледам. Во позадина, лежиш на површината за играње. Ја лупам бананата за да ги задоволам барањата на твојата постара сестра додека го чистам млекото од подот. Се подигнуваш и ја зимаш играчка и јас сум толку горд на тебе. Те гледам.

Се смееш и си гугаш, а солзите само што не почнале да ми течат од моите крвави очи поради недостаток на сон.  Имаш четири месеци, и имам намера да сторам толку многу. Сакам да се гушкаме на креветот додека читам книги  така правев со твојата сестра.

Сакам да лежам со тебе во тревата, да се гледаме во облаците додека го откриваш светот.

Многу ми е жал. Сакам да седам и да те гледам и да се сетам на секоја насмевка. Сакам да поминам мрзливи денови со тебе во кревет како со твојата сестра. Сакам да поминам часови со тебе на сонце на плажа додека спиеш на свеж воздух.

Но, нема тивки, трајни моменти. Нема пријатни, безгрижни денови. Ти си толку сладок. Толку среќен. Но, сега си легнат во креветче затоа што морам да подготвам вечера.

Јас сум преоптоварен од чувството на вина, бидејќи зборувам со твојата сестра за тоа што сака да јаде. Сакам да успорам, да пеам и да танцувам со тебе во кујната и да чекам додека ја подготвувам вечерата. Но, јас сум толку исцрпена. Чувствувам дека те предадов како мајка и ми е жал.

Вечера, пливање, приказни и спиење се во магла. Ова е сега нашето време. Нашите моменти. Се собираме околу маста со тебе во моите раце, те бакнувам во главата и го дишам мирисот.

Гледам во твоите очи . Ти кажувам колку си убав. Ти велам дека те сакам пред да те ставам во кревет и да излезам од твојата соба.

Јас го направив тоа. Преживеав уште еден ден.

Facebook Comments
(Visited 170 times, 1 visits today)