Реклама
Нега и здравје

Еве какво масло никогаш не треба да користите за пржење и готвење: Отров што не излегува од телото!

Реклама

Дури и најдобрите масла понекогаш не се погодни за високи температури, затоа треба да знаете кои масла се безбедни за готвење и кои се користат како преливи за салата.

 

Маркетинг

Кога готвите храна на високи температури, маслото може да достигне 120 – 160 целзиусови во рерната и во тавата до 250 степени Целзиусови.Еве неколку масла што не треба да ги користите за печење или готвење:Масло добиено од кикиритки, ореви, бадеми, семе од грозје.Масла од коноп, сусам, лен, сончоглед, семе од репка и шафран.Пченкарно масло, масло од семе од тиква.

Препорачани масла за готвење и пржење храна: Маслиново масло – има висока термичка стабилност. Ги задржува своите корисни својства дури и при високи температури. Кокосово масло – одлични во организмот, содржи антивирусни и антифунгални својства. Може да издржи на високи температури.

Маркетинг

Животински масти – маст, маст од мангул и маснотии од гуска се одлични за чување на сите видови оброци и печење. Масла што се користат како преливи за салата:Сончогледово, пченкарно масло, масло од репка и масло од ленено семе. Ако овие масла се загреат, тие ослободуваат слободни радикали и производи од липид оксид.

Тие предизвикуваат воспалителни процеси и имаат штетно влијание врз здравјето.Сончогледово масло содржи многу масни киселини Омега 3, но кога се загрева на високи температури може да предизвика хронични заболувања како што се дијабетес, метаболички промени, автоимуни процеси и ендокрини заболувања.

Маслото од ленено семе е богато со масни киселини омега 6 и омега 6, како и витамин Е., но се распаѓа на високи температури, поради што е добро само да се користи ладно.

Како да готвите и чувате масло:За да може маслото да ги задржи своите корисни својства, мора да се придржувате кон овие правила:Кога пржете храна, никогаш не загревајте го маслото доволно за да пушите;Намалете го вкупното време на пржење или готвење;Никогаш не користете го истото масло повторно;Не оставајте шише масло сонце; Секогаш чувајте го маслото на темно и копно место, цврсто затворено.

Сите најнови вести поврзани со ѕвездите можете да ги следите на Гламур, убедливо најчитаниот портал за познатите во Македонија (види тука), како и на нашите страници на социјалните мрежи со вупно преку 1.000.000 фанови. Сите актуелни теми и случувања, најновите трачеви и најинтересните вести на едно место. Придружете се и на нашата официјална Фејсбук заедница ТУКА и бидете во тек со настаните, додека најинтересните текстови и интервјуа со познатите можете да ги следите и на Инстаграм ТУКА .

Поврзано

Back to top button