Еве зошто НЕ треба да ги задржувате солзите ако ви се плаче

Акумулираниот стрес доведува до оптоварување на целиот организам. Тоа пак може да доведе до здравствени проблеми, како што се зголемен ризик од срцев удар, анксиозност и висок крвен притисок. Често луѓето што плачат се карактеризираат како премногу чувствителни.

Имаме пет добри причини да објасниме зошто луѓето кои често плачат се всушност ментално посилни.

ADVERTISEMENT

Тие се поздрави

Потиснувајќи емоции за никој не е здраво. Во нашата култура е честа да ги славиме оние што можат да го игнорираат стресот. Во реалноста, стресот акумулиран води кон оптоварувања – од здравствени проблеми, како што се зголемен ризик од срцев удар, анксиозност и висок крвен притисок.

Тие се посреќни

Плачењето обезбедува емоционална помош која ни овозможува да ја ослободиме тагата и да ја пуштиме да замине од нас. Сите имаме причина да плачеме во одреден момент од животот, а оние што го дозволуваат тоа можат да ја решат својата болка и да гледаат кон посветла иднина.

Тие се храбри

Само храбар човек може да ги покаже своите чувства кон другите луѓе. Оние што плачат се изложени на ризик од осуда, неразбирање и непочитување, но за овие индивидуи ранливоста и слабоста се предизвик.

Подобро комуницирање

Преку солзи нудиме јасна слика за нашето срце и нашите емоции. Луѓето што плачат често го користат овој начин да се изразат себеси. Ова само ја зајакнува нивната способност да комуницира со други средства.

Тие имаат подобри односи

Ранливоста е она што ги поврзува луѓето, а плачот е кулминација на ранливост. Луѓето кои плачат често доживуваат врски со други, бидејќи ја делат оваа ранливост со другите. Кога им дозволувате на доверливите и вистинските пријатели да да бидат сведоци на вашите солзи, вашата врска со нив обично станува подлабока.

Facebook Comments
(Visited 80 times, 1 visits today)