Еве зошто „мамините синови“ се поуспешни во животот

Ако се плашиш дека твоето момче е премногу „син на мама”, подготви се твоето срце да експлодира од радост. Експертите ја откриле интересната предност на интимното воспитување.

Универзитетот Харвард објави голема студија за тоа што ги прави луѓето посреќни. Заклучокот што произлегува е дека „синчето на мама” т.е. мамините мази се многу поуспешен на работа и заработува повеќе од мажите кои немаат таков близок однос со нивните мајки во детството.

Студијата започнала во 1938 година, по што следеле 268 машки ученици кои се движеле од рана возраст до постари години. Тестовите се објавуваат на секои две години и без сомнение е една од најдолгите и најточни студии за човековиот развој во историјата.

Разликата во платата на мајките мази и нормалните студенти е во просек околу 87 илјади долари годишно. Исто така, студијата докажа дека мажите кои имале интимна врска со нивната мајка се многу поуспешни во своите кариери како што поминувале години. Дополнително, ако имале лоша врска со мајката во детството, ризикот од деменција во подоцнежните години бил зголемен.

Во меѓувреме, односот на еден млад човек кон неговиот татко со деловен успех не постои. Добриот однос помеѓу син и татко подоцна во животот се манифестира во повисок степен на задоволство од животот и намалено ниво на анксиозност. Во книгата „Триумф на искуството, Харвардски големи проучувачи мажи”, напишана од Џорџ Вајлант, долгогодишен директор на студијата, се објаснуваат заклучоците и односите што научниците докажале.

Интересен заклучок на еден дел од студијата е прекумерната потрошувачка на алкохол. Мажите кои шуруваат со поголеми количини на алкохол се најмногу мизерни, со повисок степен на смртност, развод, депресија и невроза. Либералните мажи трошат повеќе секс и, што е најважно, високиот интелигенција не е поврзана со висока плата! Д-р Џорџ Вајлант, кој ја предводеше студијата цели 42 години, смета дека клучот за успехот е љубовта . „75-години и 20-те милиони долари потрошени на студијата не донесоа до само еден заклучок. Среќата е љубов. Точка “.

Facebook Comments
(Visited 309 times, 1 visits today)