Дали кофеинот навистина ја ублажува главоболката?

Ако шолјата кафе е вашиот вистински лек за здодевната главоболка, еве неколку интересни вести:

Може да го влоши. Според експертите, кофеинот може да ја олесни, но и да ја влоши главоболката. Исходот зависи од голем број фактори специфични за вас и вашите навики. Еве што треба да знаете:

Постојат само неколку случаи кога кофеинот ги подобрува главоболките.За главоболки предизвикани од оток на крвните садови во мозокот – состојба позната како вазодилатација – кофеинот може да помогне при констрикција на крвните садови, намалување на отокот.

ADVERTISEMENT

Кофеинот исто така може да ја намали тензијата на главоболката со релаксирање на напнатите мускули низ скалпот или задниот дел на главата. Меѓутоа, ако внесувате премногу кофеин, напнатите мускули би можеле да се стегнат, што би ја влошило болката. Премногу кофеинот всушност може да има негативен ефект.

Нема магична доза Колку и да е убаво да се знае колку кофеин е потребно за да се запре главоболката, нема волшебна доза. Тоа е затоа што кофеинот има различни ефекти врз луѓето. Обично една или две чаши се доволни во однос на дневната потрошувачка и треба да се ограничи три до четири чаши. Значи, ако веќе сте го јаделе утринското кафе, кофеинот можеби не е најдобрата опција за ублажување на главоболката.

Facebook Comments
(Visited 44 times, 1 visits today)
Loading...