Во секоја врска има пет фази, а третата најчесто ја надминуваат само најсилните парови

Експертите веруваат дека сите парови одат низ пет фази, а еден од нив е критичен.

Прва фаза: Нова љубов

Сте запознале некој посебен и се наоѓате во фаза кога сè е како меден месец, вели Brightside. Ги чувствувате пеперутките во стомакот, секој допир е посебен, и за секој бакнеж би сакале да трае вечно. На секои неколку минути го проверувате вашиот мобилен телефон за да не ја пропуштите пораката на тоа лице. Очигледно е дека сте во љубов.

ADVERTISEMENT

Совет на експертите е да се сеќавате како се чувствувавте во таа фаза, бидејќи тоа чувство ќе ви треба подоцна.

Втора фаза: Мирна

Вие сметате дека врската е сериозна и сте подготвени да се посветат на вашиот партнер. Во оваа фаза, двојките се движат во заеднички дом и сфаќаат дека во реалниот живот врските не се само флертување и смеа. Ќе се обидете да поминете колку што е можно повеќе заедно, да споделувате искуства и чувства, но рутината малку ќе ја замени еуфоријата.

За да не ги надминете изгубените чувства од првата фаза, одделете еден ден во неделата ќе поминете заедно.

Трета фаза: Рутински и разочарување

Вие се уште споделувате силни чувства, но нешто е поинакво. Веќе не сте возбудени што ја трошите секоја минута заедно. Секојдневните обврски, сметки, работа и домашни работи ја поттикнуваат романсата настрана и често се чувствувате како да сте заглавени во рутината и се прашувате дали сте направиле правилна одлука. Ова е најопасниот дел од врската, и ако се надмине, вашата врска има голема шанса за опстанок.

Запомнете дека вашиот партнер е се уште истата личност со која се заљубивте.

Вие не сте во облаците како во првата фаза, а третата етапа опасност помина.

Четврта фаза: Стабилност

Вие не сте во облаците како во првата фаза, а опасноста од третата етапа помина. Знаете колку простор му треба на друго место, сфаќаш дека твојот партнер има хоби и навики што можеби не ти одговара, но немаш ништо против нив.

Пета фаза: Посветеност

Ако дојдете до оваа фаза, честитки, вие сте долгорочен тим. Ги прифативте сите несовршености на вашиот партнер и не можете да замислите дека вашата врска е различна од она што е.

Facebook Comments
(Visited 934 times, 1 visits today)