Вежбањето ве прави посреќни од парите, велат научниците

Јасно е дека вежбањето има корист како за физичкото, така и за менталното здравје. Но, што ако постојат докази дека менталното здравје е поважно од економскиот статус?

Според истражувањата на научниците од универзитетите Јеил и Оксфорд, токму тоа и се случува. Имено, истражувањето собра податоци за физичкото однесување и менталното расположение на повеќе од 1,2 милиони Американци, а учесниците мораа да одговорат на прашањето:

ADVERTISEMENT

„Колку пати психички лошо сте се почувствувале во последните 30 дена и сте биле под влијание на депресија, стрес или емоционални проблеми?”.

Тие исто така морале да одговорат и на прашањето колку заработуваат и колку се занимаваат со физичка активност. Можеа да избираат помеѓу 75 различни видови на физичка активност: од работа во градината, грижа за деца и домашни работи до кревање тегови, трчање и возење велосипед.

Оние кои се поактивни се посреќни

Научниците откриле дека оние кои редовно вежбале се чувствувале лошо околу 35 дена во годината, наспроти неактивните луѓе кои биле во лошо расположение уште 18 дена повеќе.

Всушност, ова значи дека треба да заработите многу повеќе, за да сте повеќе среќни од луѓето што редовно тренираат.

Сепак, тоа не мора да значи дека повеќе вежбање и одење во теретана ќе ве направат посреќни.

Премногу физички активности можат да му наштетат на вашето ментално здравје

Студијата покажа дека физичката активност придонесува за ментална благосостојба само кога е во одредена временска рамка. Со други зборови, идеално е да се практикуваат три до пет пати неделно за 30 до 60 минути. Повеќе од тоа може да има негативен ефект.

Учесниците во менталното здравје кои се обучуваат повеќе од три часа дневно имаат полошо ментално здравје од оние кои воопшто не се активни.

Facebook Comments
(Visited 35 times, 1 visits today)